Meningsfullt friminutt

--- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE # 5 - Til glede, nytte og inspirasjon - 15.juni 2023 ---

 

IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, tekstproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.

 

 
BLIKK. 8.juni arrangerte jeg - som annonsert i forrige nyhetsbrev - IMAGO-vandringa "Lunsj i stillhet" for noen av mine kollegaer i Partners in tilt.

 

Etter velkomst med pusteøvelse, stillhetsøkt og tur-introduksjon ved parkeringsplassen på Haraløkka, gikk vi de 200 meterne inn i Østmarka, via skogsneller og bevergnag til nordenden av Sørlimyra der vi satte oss ned på et av mine såkalte jordbærsteder.

 

Utsikten og været var upåklagelig. Og turdeltakerne lot seg begeistre da jeg satte dem inn i Susan Cains teori fra boka Bittersweet om at oppmerksomhet omkring - og gjerne deling med de andre av - ett bittert og ett søtt eller vakkert minne kan skape et rom med ekstrem emosjonell ikke-fordømmelse og være nøkkelen til å nå vårt fulle kreative og menneskelige potensial i samvær med andre.

 

Her handler det kort sagt om å bruke følelser til å sette i gang samarbeid. Vi delte våre bittersøte minner med hverandre, og med disse framme i panna gikk vi stille i samla flokk til et lunsjsted en liten halvtimes vandring unna.

 

Et stykke uti lunsjen brøt vi stillheten og snakka om det uvante ved en slik "stille sammen"-opplevelse. Og før den stille returen fikk deltakerne beskjed om å konsentrere seg underveis om den av de fysiske sansene som de syns de har dårligst kontakt med.

 

Jeg minnet om at bevisst bruk av ytre sanser - slik jeg ser det - stimulerer de indre sansene intuisjon, empati, tillit, framsyn og fred - som igjen vil kunne lede til stillhet og sinnsro.

 

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

 

 

 

BLEKK. "Din metode - din væremåte - kan være en terapi for tyranniske ledere, Harald, " sa Roald Nomme, ledelsesrådgiver og tidligere høyskolelektor ved BI, etter at jeg hadde presentert meg og virksomheten min for mine medpartnere i Partners in tilt  tidligere i vår.

 

Det syns jeg er en innmari stilig karakteristikk av IMAGO Fotovandring. For det er jo egentlig akkurat slikt jeg er på jakt etter. I mitt arbeid med å lede mindre grupper inn stillheten i naturen - som del av et bredere tilbud til teamutvikling og kulturbygging - setter jeg søkelys på hvordan nøysomhet, åpen undring og stillferdige menneskemøter kan forenes i en bærekraftig naturpakt. Visjonen er nettopp å bidra til naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.

 

Roald Nomme kan fortelle at om lag sju prosent av alle ledere er såkalte tyranner, og en enda større andel av alle ledere har et stort forbedringspotensiale. Noen av disse kan sikkert ha godt av å finne veien til IMAGO Fotovandring.

 

Nomme var dessverre ikke med på "Lunsj i stillhet"-vandringa jeg arrangerte for mine medpartnere i Partners in tilt. Om deltakelse vil ledet ham til å trekke "tyrannterapi-uttalelsen" tilbake, tviler jeg på. Så jeg kommer til å gjenta denne turen for partnerskapet og andre interesserte når sommeren er over. Da byr muligheten seg for Nomme igjen.

 

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

 

 

BEVEGELSE. Thomas Nygaard, som titulerer seg som daglig tjener og med-gründer i tilt.work, skrev følgende i et LinkedIn-innlegg etter å ha deltatt på vandringa 8.juni: "Det er når man føler at man har minst tid at et slikt selvpålagt strukturert "friminutt", med rom for refleksjon og ettertanke, har størst verdi."

 

Allerede ved oppmøte på Haraløkka pekte Nygaard på den kanskje største barrieren folk opplever når de skal melde seg på et tilbud som "Lunsj i stillhet": De mener de ikke har tid til slikt i en hektisk arbeidshverdag.

 

En stressa Nygaard var selv på nippet til å melde avbud, men innså samme morgen at det var nettopp et friminutt han trengte denne dagen.

 

Nygaards handling bør kunne inspirere. Så da spør jeg deg - og du kan gjerne sende spørsmålet videre til familiemedlemmer, venner og kollegaer: Har du egentlig satt av tid til stillhet og refleksjon i timeplanen din? Hva er det som eventuelt får deg til å tro at du får mer tid seinere en gang og at det er best å jage på i mellomtida? Tror du virkelig at du blir mer produktiv av ikke å kjenne etter i kropp, sinn og sjel?

 

Du veit nok innerst inne at du slett ikke har vondt av et pusterom, et avbrekk, et lite meningsfullt friminutt. Du har kanskje dine egne verktøy, og i så fall syns jeg du skal ta deg det friminuttet nå.

 

Om du mener at du trenger litt drahjelp, kan jeg friste deg med en annen uttalelse om "Lunsj i stillhet"-vandringa fra Thomas Nygaards LinkedIn-innlegg: "Harald er en utmerket guide - både i det ytre og indre landskapet. En veldig flott opplevelse som jeg unner flere å benytte seg av - gjerne som ledd i virksomhetsinterne workshops, kurs, teambuilding e.l."

 

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

 

NYHETSBREV. Om du abonnerer på nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE får du annenhver torsdag vite om IMAGOs ferskeste steg og nyeste forestillinger før alle andre. Nyhetsbrevet vil noen dager seinere også bli tilgjengelig på nettsiden under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg".
.
Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, hjelp med tekst eller assistanse på vandring, er det bare å si ifra.

Bli gjerne abonnent på nyhetsbrevet om du ikke er det allerede - det koster ingenting, bare oppgi epostadresse i bunnen av forsiden hos imagofotovandring.no .

IMAGO DELER. Et lite tips på tampen, og det kommer naturligvis fra hjertet: I boka Støjfri ledelse gir stillhetspionér Bastian Overgaard mange tankevekkende eksempler på virksomheter som har spart tid, redusert stress og skapt bedre samarbeid ved å sette noe så uvant som stillhet på dagsordenen. Om du ikke vil kjøpe boka selv, kan du låne den av undertegnede.

Det neste nyhetsbrevet kommer forresten til abonnenter torsdag 29.juni.

 

Med takknemlig hilsen

Harald Bratland Carlsen,

vandringsmann og fotoforteller

(Et av "17 kloke hoder" i Partners in tilt)

harald@imagofotovandring.no - 974 28 028

 

"En støjfri mødekultur er den bæredygtige vej til øget produktivitet, mental trivsel og bedre samarbejde."

- Bastian Overgaard -

1 kommentar

  • Hei Harald!

    Dette var en flott artikkel om vandring i stillhet. Nydelig bilder!
    Jeg gleder meg til å være med på vandring i slutten av august🌺

    Helene Katarina Dick - Henriksen

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres