Omveien er målet

--- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE #15 ---
Til glede, nytte og inspirasjon - 30.november 2023
 
 Veien fram til et godt eller interessant bilde er en unik ferd som bare fotografen selv kan kjenne på kropp, sinn og sjel. Derfor selger jeg mine fotografier med en liten selvopplevd historie til, fri for konkurranse og perfeksjon.
 
(IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, formidlingsproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til et stillferdig, bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.)
 
(Teksten fortsetter under bildet.)
 
 
BLIKK. Det handler om å se. Det handler om å bli venn med lyset. Det handler om å bli venn med seg selv og ta vare på naturen, livsgrunnlaget vårt.
 
*
 
Det er i utgangspunktet selvfølgelig ingenting galt med et skikkelig lekkert kunstig fotografi, enten det henger på veggen din eller du ser det på en av skjermene dine. Det trenger slett ikke være tatt av en levende fotograf; det holder at du liker det selv.
 
Det vi kaller "Kunstig intelligens" (KI) kan i dag absolutt måle seg med de beste fotografene når det kommer til å skape et "fotografi" med slikt som god komposisjon, fin dybde og spennende lys.
 
Du kan fortelle en KI-app med ord hva slags bilde du ønsker, og på et blunk tråler teknologien gjennom all verdens bilder på nettet og setter sammen det bildet du har bedt om. Er du ikke helt fornøyd med resultatet, kan du be KI justere bildet til du syns det er perfekt - for veggen din eller skjermen din.
 
Mange kan nok være interesserte i å betale for perfeksjon, så den teknologiske utviklinga reiser spørsmål, som dette:
 
Finnes det lenger noe poeng i å være fotograf?
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
 
BLEKK. Det handler om å gripe øyeblikket og forme det på et vis som gjør at det kan deles med andre.
 
*
 
Hva er poenget med å oppnå det såkalt perfekte?
 
Jeg spør fordi jeg syns det er en slags utålmodig perfeksjon som i stadig voksende grad ser ut til å styre samfunnsutviklinga og dermed også den teknologiske utviklinga. Det er ikke umulig at vi på sett og vis er på vei inn i den kunstige uintelligensens tid.
 
Snarveier ser ut til å være veien til såkalt lykke, enten det nå handler om at du skal få all mat på døra eller at du skal "slippe" å gå når du først er ute og beveger deg.
 
Det kan for eksempel synes som at det å måtte ta handle-avgjørelser inne i et fysisk butikklokale er en alvorlig belastning for folk og at møtet med butikkbetjening i alle fall bør unngås når man først er havna innenfor dørene.
 
Hjemkjøringstjenester hjelper til med det første, mens selvbetjeningskasser "løser" den andre situasjonen. Det er liksom bare "sluttsummen på kassalappen" som teller. Og der bilen ikke kan hjelpe friske bein fram, dukker det gjerne opp et rullende fortau.
 
Men jeg har en formening om at snarveier som leder til et mer lettvint liv, egentlig er veien til ulykke - og derfor slett ikke er så "perfekte" som de kan se ut som ved første øyekast.
 
Noen "fotografer" vil glede seg over utelukkende å tilfredsstille en kunde; selv ønsker jeg også en porsjon med tilfredsstillelse mens jeg tilvirker produktet, og det får jeg i selve prosessen, som gjerne er langsom.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
 
BEVEGELSE. Det handler om relasjoner. Det handler om å bruke erfaringene sine, om å skape dialog og mening.
 
*
 
Vi kan fremdeles ta vare på de gode rammene for fotografering - og andre aktiviteter som krever en viss grad av bevegelse i utøverens kropp, sjel og sinn. Men da gjelder det nok at vi ikke vrir oss unna seige utfordringer og møter med andre mennesker, med naturen og med oss selv.
 
Den raskeste veien fra A til B framstilles oftest som en rett strek. Men det er sjelden at denne streken lar seg følge hele veien.
 
Slik jeg ser det, er noe av moroa å gå litt i sikksakk - ja, til og med gå seg litt vill av og til. Det er hensiktsmessig å ramme inn terrenget vi beveger oss i - med andre ord kjenne hvilke oppfangslinjer vi bør holde oss innenfor for å få framdrift - men utfordring og læring er i mine øyne verdifulle ingredienser som må til om opplevelsen vår skal bli noe tilnærma fullkommen.
 
Effektivitet i seg selv tjener ingen hensikt dersom vekst og blomstring ikke finner sted på veien, mener jeg. Og jeg finner stor verdi i å levere fra meg fotografier som kan presenteres sammen med en versjon av historien som ligger bak. Derfor har de fleste bildene i nettbutikken min en lenke i produktbeskrivelsen, og klikker du på den vil du kunne lese denne historien i et blogginnlegg.
 
Rammer og intensjoner - prosesser og opplevelser - trumfer sluttresultatet. Tilstedeværelse i øyeblikket gir gevinst i seg selv, alternativet er gjerne at du går på trynet dersom du er i overkant opptatt av det som ligger bak neste blåne.
 
Om det er en perfeksjonist i meg som styrer arbeidet mitt, tviler jeg på. Det perfekte er ikke noe mål i seg selv, og hva skulle jeg gjøre den dagen det ikke var mer å lære? Sitte på baken med en finger på fjernkontrollen?
 
Omveien er målet, det er poenget for fotografen og historieformidleren i meg. Kom og bli med en dag - med eller uten kamera - så skal jeg vise deg gleden og gevinsten i hvert steg!
 
(Teksten fortsetter under bildet.)
 
 
 
 
IMAGO DELER. Et lite tips på tampen, og det kommer naturligvis fra hjertet: 
Jeg skrev om perfeksjon i en artikkel på walktheworld.no for to år siden, før "kunstig intelligens" ble en del av dagligtalen vår.
 
Artikkelen finner du her, og jeg står fortsatt inne for det som hevdes i den teksten, som for eksempel dette avsnittet: "Det er en kunst å ta seg tid i naturen til å la elementene falle på plass. Det eneste du selv kan styre, er egentlig perspektiv og utsnitt, i tillegg til noe redigering ved datamaskina."
 
Det er denne metoden og innfallsvinkelen jeg ønsker å formidle til deg, enten du fotograferer eller utøver annen skapende aktivitet.
 
Ønsker du å finne ut av hvordan du kan lage KI-bilder, er det mange andre enn meg som kan dele det med deg.
 
(Teksten fortsetter under bildet, som i likhet med de andre i dette nyhetsbrevet er tatt av undertegnede i Østmarka i november 2022.)
 
 
 
 
NYHETSBREV. Du som abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", får torsdager i partallsuker vite om IMAGOs siste steg og ferskeste forestillinger før alle andre. Det ordinære nyhetsbrevet blir noen dager seinere også tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg".
 
Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Om du som ny leser ønsker å bli fast mottaker av nyhetsbrev, legger du igjen epostadressen din nederst på den nevnte nettsiden.
 
Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, assistanse på vandring, eller ei fotofortelling fremført for deg og gjengen din, er det bare å si ifra. Det samme gjelder om du ønsker å avtale en kaffeprat, et uforpliktende vandre-møte eller trenger hjelp med å komponere ei utstilling.
 
***
 
Det neste ordinære nyhetsbrevet kommer forresten til abonnenter torsdag 14.desember.
 
Med fredfull hilsen
Harald Bratland Carlsen,
vandringsmann, fotoforteller og stillhetsformidler
(Et av "16 kloke hoder" i Partners in tilt)
 
 
«One of the basic rules of the universe is that nothing is perfect. Perfection simply doesn't exist.....Without imperfection, neither you nor I would exist.»
 
- Stephen Hawking -

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres