Naturnærhet
-- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE #49 --
Til glede, nytte og inspirasjon - 12.mai 2025
Tusen takk til alle med-fotografer og for mange positive tilbakemeldinger under åpninga av "Nær naturen". Her kommer åpningstalen min.
(IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, formidlingsproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til et stillferdig og spor-svakt naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.)
(Teksten fortsetter under bildet. Foto: Maria Tatsi)
Før vi går løs på talen jeg holdt under den offisielle åpninga av utstillinga i Sognsveien 231 søndag 11.mai, vil jeg be om en liten tjeneste: Del dette nyhetsbrevet med noen du kjenner! Du kan videresende eposten (eller dele blogginnleggets nettadresse). På forhånd takk.
***
VELKOMMEN til fotoutstillinga «Nær naturen».
Jeg heter Harald Bratland Carlsen og er primus motor for gjengen som står bak samskapingsprosjektet «ØST – øyeblikk som teller». Det er vi som har komponert denne utstillinga, og medarrangør er Naturvernforbundet i Oslo og Akershus som har lokalene sine her på idylliske Søndre Sandås.
Ei arbeidsgruppe bestående av Bjørnar Thøgersen (printmaster og fotograf), Anita Nilsen (kurator og fotograf) og meg selv (prosjektleder og fotograf) har sørga for planlegging og gjennomføring av det hele. Med oss i staben har vi også Espen Bratlie (arbeidsjern og seniorfotograf) og Katja Pihl (hundremeterskog-spesialist og fotograf/grafiker). Vi har alle fem hvert vårt bilde på veggene her, og det er det også 15 andre som har. Og tusen takk for det, alle sammen. Mer enn halvparten av de 20 fotografene er til stede her i dag.
Jeg vil stille tre spørsmål. Nummer en: Hvilken utfordring jobber vi med?
En viktig oppgave vi som samfunn står overfor i dag, er å bevare alle innbyggernes nærhet til naturen så godt som mulig. Gjennom nyere forskning er det hevet over tvil at nærnaturen har god innvirkning på folks liv. Hvert tiende år blir det nasjonale Friluftslivets år arrangert, og 2025 er et slikt år. De som står bak tusenvis av arrangementer landet rundt i år, ønsker denne gangen spesielt å inspirere innbyggerne til (En) å oppdage og ta vare på sin egen nærnatur, (To) å invitere andre ut og (Tre) å prøve nye friluftslivsaktiviteter. Drømmen er at alle skal finne sin friluftsglede. Dette er ikke noe man kan ta for gitt – derfor er det mange som bruker både arbeidstid og fritid på å gjøre en innsats for kombinasjonen av nærnatur og friluftsglede.
Så da vi starta planlegginga av utstillinga «Nær naturen» bestemte vi oss for å gå inn i den tematikken jeg nettopp beskrev. Et av målene har vært å gi publikum en variert opplevelse av nær-Marka, Hundremeterskogen, vassdrag i urbane strøk, og andre naturflekker i byen, på bygda og ved fjorden – i Oslo og i Akershus.
Naturen står i sentrum, men noen av bildene har innslag av mennesker, sivilisasjon og kulturelementer. Utstillingsdeltakerne eksperimenterer i ulik grad – og på hver sin måte – med perspektiv, komposisjon, kamerateknikk og etterarbeid for å skape bilder som til dels går utover det dokumentariske og inn i det kunstneriske. Noen av fotografene har aldri stilt ut et bilde på ei utstilling, andre igjen har jobba som fotografer i nesten 50 år - ja, kanskje til og med 60.
Dette har gitt et spenn i årstider, geografi og motivvalg – og utstillinga viser hver enkelt fotografs unike nærhet til naturen. Derfor har vi valgt å kalle utstillinga «Nær naturen» i to ord, istedenfor det sammensatte ordet nærnaturen.
(Talen fortsetter under bildene.)
Georg Reiss, styreleder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, samlet publikum med sin klarinett-versjon av "Kom mai, du skjønne milde" før han fortalte litt om forbundet og husmannsplassen Søndre Sandås. Foto: Harald Bratland Carlsen)
Jeg vil stille et nytt spørsmål: Går det den rette veien?
Forestill deg at det ble bygget et 200 meter bredt belte av boliger og industri mot skogkanten her i Nordre Aker – eller for den saks skyld der du selv bor. Hvordan ville nærnaturen til områdets innbyggere bli påvirka? Under halvparten av menneskene her i Norge har tilgang til nærtur-terreng inn 500 meter fra der vi bor. Det viser en undersøkelse Opinion gjorde for WWF Verdens Naturfond i 2023. Og jo lengre vi må reise for å komme oss inn i naturen, desto vanskeligere blir det å få de hverdagslige naturopplevelsene.
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Norge sier det slik: - Nærnaturen betyr så mye for folk i det daglige. Likevel opplever mange at stadig mer av nærnaturen deres bygges ned til fordel for veier og bygninger. Allemannsretten sikrer at alle har rett til å bruke naturen vår, men den sikrer ikke at det faktisk finnes natur i nærheten. Det må vi gjøre noe med, mener Andaur.
Jeg kjenner ikke alle de 19 andre fotografene like godt. Noen av dem har jeg faktisk aldri møtt før i dag. Men Katja Johanne Pihl har jeg kjent i noen år, i og med at hun har hjulpet meg med grafisk design under utvikling av flere internettsider og utstillinger.
Relativt nylig flytta hun med mann og barn til Lørenskog, men jeg veit at en Hundremeterskog som for eksempel Godliaskogen nord for Oppsal var en del av Katjas nærnatur tidlig i livet hennes. Og jeg veit at hun de siste åra har vært ivrig på å introdusere sine egne barn for nærnaturen. Sammen med storesøster Sara formidler Katja historier under navnet «Søstrene Pihl de yngre», og søstrene har for tida gående et Hundremeterskog-prosjekt som blant annet deles med publikum gjennom korte undrende og informative videoer på YouTube. Dette heier jeg på!
Da jeg rusla rundt på tunet her noen timer i går, kom jeg i snakk med historieformidler Leif Gjerland som mange sikkert kjenner fra slikt som byvandringer, foredrag og bøker og artikler om Oslo. Leif fortalte meg at et av de bildene han likte best på veggene her, var nettopp Katja Johanne Pihls «Noen der?» som viser et av Katjas barn foran en mørk huleåpning. Leif mente bildet satte fantasien hans i sving og ga ham en mulighet til å dikte innholdet i hula selv.
(Talen fortsetter under bildet. Foto: Henning Bratland Carlsen)
Så det siste spørsmålet: Hvordan kan vi bli en del av løsninga?
Som historieformidlere kan vi som fotograferer hjelpe andre mennesker med å oppdage og ta vare på sin egen nærnatur, for eksempel gjennom utstillinger som denne. De fleste av oss inviterer også andre mennesker med oss inn i naturen, og selv er jeg i perioder ivrig på å introdusere andre for friluftslivsaktiviteter som er nye for dem, enten det nå gjelder trugevandring, bålstunder eller fotografering.
Veien fram til varige endringer og gode bilder kan være lang. Det veit turfotograf Lars Lindland godt.
Lufttrafikk-radaren på Haukåsen i Østmarka, som er synlig fra store deler av byen – og går under navn som Soppen og Golfballen – ligger kanskje ikke i den umiddelbare nærskogen for folk flest. Men for en kraftkar som Lars er området bare et konglekast eller to unna boligen hans i Hovinveien.
I ti år har Lars Lindland jakta på det enestående nordlys-øyeblikket nær soppen på Haukåsen. Et av resultatene ser dere her på veggene, nemlig bildet «Tålmodighet».
Det var vi i samskapingsprosjektet «ØST – øyeblikk som teller» som også sto bak utstillinga «Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær» som hang her på Søndre Sandås i juni i fjor. Den utstillinga har i løpet av det siste året også blitt vist utendørs på Sandbakken Sportsstue i Østmarka, på Enebakk Bygdetun i Kirkebygda og på Skullerudstua sørøst i Oslo. Dessuten har den fått en opptreden innendørs i Bøler kirke. Tilbakemeldingene har vært mange og gode, og flere av bildene har funnet nye eiere.
Denne katalogen (Hold opp katalogen!) finner du i plastbokser ved utstillingsveggene. Ta gjerne med deg et eksemplar hjem, eller gå inn på nettsida vår via QR-koden på oppslagene her!
Det kan komme flere utstillingssteder på plakaten etter hvert også for «Nær naturen», og kom gjerne til meg med forslag om nye vegger. Men enn så lenge er det her på tunet hos Naturvernforbundet at det skjer. Her vises utstillinga døgnet rundt i seks uker til, fram til og med 22.juni.
Med fredfull hilsen fra gjengen bak «ØST – øyeblikk som teller» vil jeg takke alle som er kommet hit i dag. Det er supert at dere har tatt turen til Sognsvannsområdet, og dersom dere har betraktninger og spørsmål knytta til bildene og utstillinga, er det bare å huke tak i meg seinere.
Legg gjerne turen hit til tunet på Søndre Sandås en gang til i løpet av de nærmeste seks ukene, og det er hyggelig om du tar med flere du mener bør få se bildene og oppleve stedet. Slik kan også du spre et viktig budskap og bli en del av løsninga.
Takk for oppmerksomheten!
***
Her kan du lese mer om utstillinga og melde din interesse for arrangementet.
Og her kan du se utstillingsdeltaker Rune Carlsens film fra åpningsseansen 11.mai. Skru opp volumet så hører du klarinetten til Georg Reiss!
(Teksten fortsetter under bildene.)
Harald Opheim likte godt det han så på veggene, og Iren Kvist uttrykte følgende etter å ha besøkt utstillinga: "Varierte og høyst severdige bilder. Anbefales!" Foto: Harald Bratland Carlsen
Jeg takker utstillingsdeltaker Rolf Støa for innsatsen og oppmøtet. Til venstre står en annen av fotografene, Rune Carlsen. Foto: Maria Tatsi
IMAGO-DELING. Det er fremdeles gaver igjen til deg.
I april 2023 ble Imago Fotovandring lansert, og to-årsdagen blir nå feira med gaver til følgere fram mot sommeren. Velg mellom fotografier, fotofortellinger og vandringer!
Send en epost til harald@imagofotovandring.no der du forteller hva du ønsker deg!
Fotografier: Hvilket av de tolv kvadratiske bildene i nettbutikken liker du best og hvorfor?
Som gave sender jeg deg akkurat dette bildet på fineart-papir i størrelse 15x15 cm. Derfor trenger jeg også postadressen din i eposten du sender. Dersom responsen blir så stor at jeg går tom for bildet du ønsker, sender jeg deg to andre.
Fotofortellinger: Fortell meg hvilken gjeng med mennesker du vil forære et gratis foredrag og hvorfor! Førstemann til mølla!
De neste to til mølla vil kunne få foredraget til sterkt rabattert pris (veiledende pris er kr.9000,-) etter en liten pruterunde.
"Blå som friheten - vandreveien til Europa" er ei fotofortelling - et rikt og vakkert illustrert foredrag på en knapp times varighet - som tar for seg den nesten to måneder lange vandringa jeg la ut på sørover fra Oslo i august 2022. Ikke minst handler historien om å forlate komfortsonen og å utfordre følelsen av tilhørighet.
Vandringer: Fortell meg hvilken gjeng med mennesker du vil forære et gratis vandringsopplegg og hvorfor! Førstemann til mølla!
De neste to til mølla vil kunne få et tilbud til sterkt rabattert pris etter en liten pruterunde.
Den mest populære vandringa blant dem jeg arrangerer, er "Lunsj i stillhet", men du kan velge blant alle alternativene.
Dersom gavemottakeren ønsker justeringer på oppleggene - eller noe annet enn det som oppleggene inviterer til - kan vi bli enige om det.
(Teksten fortsetter under bildet, som jeg tok i Fjerritslev på Jylland under langvandringa i 2022.)
NYHETSBREV. Til abonnenter.
Du som abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", har siden våren 2023 kunnet snappe opp IMAGOs ferskeste forestillinger på de fleste torsdager i partallsuker. Fra januar 2025 vil utsendingsdagen kunne variere, og rytmen vil muligens være mindre fast enn tidligere.
Hvert nyhetsbrev blir normalt tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg" noen minutter, timer eller dager etter at abonnenter har mottatt brevet.
Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Om du som ny leser ønsker å bli fast mottaker av nyhetsbrev, legger du igjen epostadressen din nederst på imagofotovandring.no sin forside.
Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, assistanse på vandring, eller ei fotofortelling fremført for deg og gjengen din, er det bare å si ifra. Det samme gjelder om du ønsker en kaffeprat, et uforpliktende vandre-møte eller hjelp til å komponere ei utstilling.
***
Det neste nyhetsbrevet til abonnenter ligger bak den sjuende blåne. Følg lyset, vær tålmodig, gå langsomt!
Med nærnatur-hilsen
Harald Bratland Carlsen
VANDRINGSMANN og FOTOFORTELLER
harald@imagofotovandring.no - 974 28 028
«Collaboration has no hierarchy. The Sun collaborates with soil to bring flowers on the earth.»
- Amit Ray -