Nasjonalparkfeiring

-- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE #26 --
 
Til glede, nytte og inspirasjon - 2.mai 2024
 
Fotoutstillinga Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær åpner for publikum selveste 17.mai på Sandbakken Sportsstue.
 
(IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, formidlingsproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til et stillferdig og bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.)
 
(Teksten fortsetter under bildet.)
 
 
BLIKK. Observasjoner.
 
33 bilder blir å finne på ytterveggene ved Sandbakken Sportsstue når Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær åpner 17.mai.
 
14 fotografer bidrar med fotografier fra Østmarka og den ferske nasjonalparken, som for øvrig åpnes offisielt 25.mai - på Sandbakken.
 
Fredag 17.mai holder Sandbakken Sportsstue, tradisjonen tro, åpent fra kl.11.00 til 18.00. Denne dagen har vertskapet Gunn og Sebastien Oftedal Barrault rømmegrøt, spekemattallerken, mini-pavlova, bløtkake og mye annet godt på menyen. Kl.12.00 vil en liten tale markere at utstillinga er åpen.
 
Mange beveger seg inn i skogen 17.mai, og på Sandbakken pleier det å være fullt hus. Du velger selv om du vil komme i bunad eller turklær, og bordreservasjon er ikke nødvendig. Du kan lese mer om 17.mai-feiringa her.
 
Fram til og med søndag 2.juni vil de besøkende på Sandbakken Sportsstue kunne betrakte de store aluminiumsbildene utendørs døgnet rundt, og her vil fotografene by på alt fra nærbilder av fugler til stemningsfulle landskapsbilder.
 
Meld gjerne din interesse for utstillingsarrangementet på Facebook her.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
Bildene av utstillingsarrangør Harald Bratland Carlsen og hans bilde "Plopp" i dette nyhetsbrevet er tatt på tunet ved Sandbakken Sportsstue av verten selv, Sebastien Barrault.
 
 
BLEKK. Undring og refleksjon.
 
Det er det nyetablerte samskapingsprosjektet «ØST – øyeblikk som teller» som står bak utstillinga Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær.
 
Som initiativtaker og prosjektleder i «ØST –øyeblikk som teller» håper jeg at bildene vi presenterer gjennom kollektivutstillinga kan begeistre, berøre og bevege de som møter opp.
 
Fra arbeidsrommet mitt i Laaven på Bøler gård trekker jeg i trådene, men jeg får god hjelp av Anita Nilsen, Bjørnar Thøgersen og Katja Johanne Pihl - alle ivrige Østmarka-entusiaster med røtter i Bydel Østensjø.
 
I tillegg til oss fire er det ti andre fotografer, både profesjonelle og amatører, som bidrar med bilder til utstillinga: Jørn Areklett Omre, Henrik Strømstad, Borgny Helnes, Espen Bratlie, Kjell Erik Sandberg, Bente Lise Dagenborg, Daniel Pedersen, Lars Lindland, Nils Olaf Muri Thonvald og Bjørn Kristoffer «BK» Kjelsrud.
 
Vi i «ØST – øyeblikk som teller» tar mål av oss til å bli en aldri så liten soloppgang for menneskene og naturen, særlig øst i Oslo. Det hele begynner med fotoutstillinga på Sandbakken Sportsstue, og vi vil lirke flere overraskelser ut av ermet etter hvert. Det er hyggelig om du vil følge ØST på Facebook.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
BEVEGELSE. Handling og endring.
 
Tusenvis av mennesker i Oslo og omegn har et nært forhold til det store skogområdet øst for hovedstaden. Og ifølge Østmarkas Venner (ØV) var jubelen stor da Østmarka nasjonalpark ble vedtatt – stor, kortreist og unik –10. november 2023.
 
 denne temasiden skriver ØV blant annet:
 
«Styret i ØV hadde allerede jobbet mye med ideen om en nasjonalpark i Østmarka, da forslaget ble presentert for Oslos daværende miljøbyråd Ola Elvestuen i mai 2012. Håpet var at nasjonalparken skulle være klar til ØVs femtiårs-jubileum i november 2016, men det viste seg snart at dette kom til å bli en lang prosess.
 
Da regjeringen vedtok opprettelsen av Østmarka nasjonalpark 10. november 2023, lå utformingen svært tett opp til Statsforvalterens forslag. I Østmarka fikk Norge sin første bynære nasjonalpark, og den første som dekker et stort skogsområde i lavlandet i Sør-Norge. Regjeringen hadde vernet 54 kvadratkilometer i kommunene Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk som nasjonalpark, og samtidig ble 17 kvadratkilometer i tillegg vernet som friluftslivsområde.»
 
Den norske Turistforening orienterer på dnt.no: «Østmarka er et vakkert skogsområde som ligger øst og sørøst for Oslo sentrum. Området strekker seg gjennom Oslo, Lørenskog, Rælingen, Ski og Enebakk kommune. Østmarka er lett tilgjengelig, byr på en rekke turmuligheter og mange herlige badevann. Hele Østmarka er et skogsområde på 250 km²».
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
På den store utendørsunderstillinga bidrar blant andre Jørn Areklett Omre med bildet "Svartspett med unger" (over) og Henrik Strømstad med "På tynn is" (under).
 
 
IMAGO-DELING. "Den som deler får".
 
En drøy uke etter utstillingsåpning blir den offisielle åpninga av Østmarka nasjonalpark gjennomført nettopp på Sandbakken Sportsstue. Statsforvalteren i Oslo og Viken er arrangør, og det hele begynner lørdag 25.mai kl.12.00.
 
Da vil vertskapet Gunn og Sebastien servere kaffe, saft og skogsboller, og de fyrer opp grillen til de som vil ha pølser. Utover dagen blir det kulturinnslag og aktiviteter, og arrangementet slutter ca. kl.16.00. Du kan lese mer om det her.
 
Velkommen skal du være, både fredag 17.mai og lørdag 25.mai!
 
***
 
Den andre helga i juni åpner utstillinga Østmarka nasjonalpark - mer enn bare trær på ny, denne gang på ytterveggene til husmannsplassen Søndre Sandås ved Sognsvann der Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) holder til.
Og etter noen uker der skal utstillinga trolig på reise til andre deler av NOAs nedslagsfelt.
 
(Teksten fortsetter under bildet.)
 
 
NYHETSBREV. Du som abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", får (vanligvis) på torsdager i partallsuker vite om IMAGOs siste steg og ferskeste forestillinger før alle andre. Det ordinære nyhetsbrevet blir noe seinere også tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg".
 
Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Om du som ny leser ønsker å bli fast mottaker av nyhetsbrev, legger du igjen epostadressen din nederst på den nevnte nettsiden.
 
Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, assistanse på vandring, eller ei fotofortelling fremført for deg og gjengen din, er det bare å si ifra. Det samme gjelder om du ønsker en kaffeprat, et uforpliktende vandre-møte eller hjelp til å komponere ei utstilling.
 
***
 
Det neste ordinære nyhetsbrevet kommer trolig torsdag 16.mai.
 
Med vennlig og fredfull hilsen
Harald Bratland Carlsen
FOTOGRAF
 
 
 
«On a summer morning
I sat down on a hillside
to think about God -
a worthy pastime.
Near me, I saw
a single cricket;
it was moving the grains of the hillside
this way and that way.
How great was its energy,
how humble its effort.
Let us hope
it will always be like this,
each of us going on
in our inexplicable ways
building the universe.»
 
- Mary Oliver, diktet "Song of the Builders" -
 

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres