Stillhet til salgs

--- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE # 3 - Til glede, nytte og inspirasjon - 18.mai 2023 ---

Nyskapningen IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, tekstproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.

 

BLIKK. Skogen demper lyden fra byer, industristeder og veier, mens strie elver og fossefall kamuflerer duren av fly og tog. I min stillhetsverden er ikke lyder fraværende, men mekanisk støy og menneskesnakk må reduseres til det minimale før jeg kjenner stillheten tett på huden.

Tidligere i mai gikk jeg en tur gjennom Østmarka - fra Lindeberg via Puttdalen og Kroktjern til Oppsal - og periodevis var stillheten nesten øredøvende. Jeg balanserte med surklende steg forbi blaute myrer og lista meg varsomt under trær med vårlig fuglesang. Bildene i dette nyhetsbrevet viser noe av den støyfrie herligheten jeg var vitne til i noen timer.

Når jeg vandrer slik lar jeg telefonen ligge i lomma, jeg skjerper mine ytre sanser, og jeg åpner opp for observasjoner som skal kunne gi grobunn for undring og nye oppfatninger. Jeg lar naturomgivelsene spille rollen som refleksjonsarena mens kroppen min langsomt forflytter seg mellom blåveis og blåbærtuer, og videre gjennom trange kløfter. 

Stillheten er forresten mye mer enn fraværet av enkelte lyder. Stillheten er det opprinnelige, det som går utover det ytre, det som bor innerst i hjertet. Stillheten er nærheten til det magiske, det ubegripelige - og dette skal IMAGO Fotovandring dele mer av etter hvert.

 (Teksten fortsetter under bildene.)

 

BLEKK. "Å selge stillheten, det tror jeg ikke noe på", sa en venn av meg for et par år siden. Jeg hadde nettopp tenkt høyt om å spisse min egen foto- og turvirksomhet på et vis som skulle kunne gjøre mine varer og tjenester mer salgbare. (For vi selger jo et eller annet hele tida, ikke sant? Tid, varer, tjenester, kunnskap). Og så hadde jeg kasta fram for ham en idé om å kle det hele med en kappe av stillhet.

Bakgrunnen for at jeg testa ut ideen om stillheten som et produktgrep, var at jeg følte at jeg gjennom virksomheten "WALK - the world at our feet" hadde kjørt mine egne bilder og vandringer inn i et såpass privat spor at det ble mindre og mindre åpenbart - for både potensielle kunder og meg selv - hva som var både produktet, målgruppa og hensikten med det jeg da bedrev noe av tida mi med.

Jeg tygde litt på det vennen min hadde sagt - og han mente nok at han ikke selv var villig til å betale for stillheten som vare, siden han klarer å finne fram til den uten å måtte hoste opp penger. Likevel kom jeg fram til at dette ikke kunne stå uprøvd. Det måtte da finnes andre potensielle kunder enn vennen min, og jeg kunne vel snu på virksomheten min uten å bryte med visjonen om "å bidra til bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse".

Kanskje var det litt på trass at jeg bestemte meg, men innenfor både sakprosa og forskningslitteratur har jeg i ettertid funnet tyngde til argumentasjon for stillhet som produkt, innenfor både bedriftsmarkedet og privatkundemarkedet. Og min egen erfaring med temaet teller mye, syns jeg.

(Teksten fortsetter under bildene.)

BEVEGELSE. Etter en lengre periode med intens kreativitetskursing og solitær langvandring gikk jeg løs på en durabelig omstilling. Nettstedet imagofotovandring.no presenterer nå fotografier og vandringsturer tydeligere enn det forgjengeren gjorde, heiagjengen min blir stadig større, og stillheten spiller hovedrollen i den forestillinga jeg byr på.

Gjennom arbeidet med etableringa av IMAGO Fotovandring den siste tida - med spesielt god inspirasjon fra nye kontakter i nettverket tilt.work - har jeg fått visshet i at virksomheten min byr på noe verden både har behov for og vilje til å betale for. Og jeg arbeider med lidenskap i ryggen, altså med både kjærlighet for naturnærvær og kunnskap om stillhet. Så da har jeg funnet det japanerne kaller "ikigai" (les gjerne mer i boka "Ikigai - meningen med livet" av Justyn Barnes).

Jeg tror virkelig på å selge den livgivende stillheten, like mye som jeg tror på salg av for eksempel havrebrød og togreiser.

Og kundegrupper finnes. Vakre fjell og fjorder er for eksempel et av de største salgsproduktene vi har her i landet, og stillheten som kontrast til "urbant mas og jag" ligger tjukk rundt markedsføring av naturherlighetene.

Noen veit bedre enn mange andre hvordan man produserer og markedsfører både havrebrød og togreiser. Jeg veit bedre enn mange andre hvordan man finner fram til overraskende stille steder et konglekast eller to unna støyen i Oslo. Det bruker jeg nå til beste for både naturen og menneskene.

NOE NYTT PÅ GANG. I tillegg til "foto til veggen din" og "vandring for sjel og sinn" er et aldri så lite "lysbildeshow" - en inndørs fotovandring til start-, pause- og avslutningsbruk på møter, seminarer og kurs - nå under produksjon hos IMAGO. 

En slik fotofortelling vil bli et fint eksempel på et stillhetsprodukt som det faktisk går an å selge. Så still deg i kø! 

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

NYHETSBREV. Abonnenter på nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE skal annenhver torsdag få vite om IMAGOs ferskeste steg og nyeste forestillinger før alle andre. Nyhetsbrevet vil noen dager seinere også bli tilgjengelig på nettsiden under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg".

 

Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, hjelp med tekst eller assistanse på vandring, er det bare å si ifra.

Bli gjerne abonnent på nyhetsbrevet om du ikke er det allerede - det koster ingenting, bare oppgi epostadresse i bunnen av forsiden hos imagofotovandring.no .

IMAGO DELER. Et lite tips på tampen, og det kommer naturligvis fra hjertet: Les denne artikkelen om forebyggende folkehelsetiltak, et tema som vil prege IMAGOs arbeid opp mot bestemte kundegrupper i framtida.

Det neste nyhetsbrevet kommer forresten til abonnenter torsdag 1.juni.

 

Med takknemlig hilsen

Harald Bratland Carlsen, vandringsmann og fotoforteller

(Et av "17 kloke hoder" i Partners in tilt)

harald@imagofotovandring.no - 974 28 028

«Jeg tror stillheten kan være den glemte eller undervurderte kraften som fører oss tilbake til et liv med både røtter og vinger.»

- Tomas Sjödin -

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres