Kjærlighetsspiralen

--- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE #19 ---
Til glede, nytte og inspirasjon - 25.januar 2024
 
Jeg er nyforelska i Østmarka. Etter dagens korte vandring fra ny bolig i skogkanten til Sørlimyra og Nøklevann er jeg ikke i tvil: Å flytte tilbake til Bøler er det klokeste jeg har gjort på lenge.
 
(IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, formidlingsproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til et stillferdig og bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.)
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 

BLIKK. Observasjoner.

Hanen på Sørli gård galer idet jeg vandrer varsomt ut på isen som dekker Sørlimyra. Sola henger lavt på den blå januarhimmelen, og tåkedisen kaster skygger som tilslører detaljer i vinterlandskapet. Et vindkast sender lukten av bål mot meg, og jeg tørker bort en dråpe under nesetippen.

Jeg har gjort lignende vandringer utallige ganger. Men hver eneste gang er det nye nyanser å oppdage. I dag er det forøvrig ganske lenge siden sist gang jeg tok akkurat denne turen, og jeg kjenner "noe nytt" i hele meg.

Samtidig står det klart for meg når jeg løfter kameraet og retter objektivet mot denne vidunderlige nærnaturen: Jeg er hjemme igjen.

Dette vakre naturområdet er en slags siamesisk tvilling til det noe mer kjente Nøklevann nordvest i Østmarka. For mange av dem som bor i bydel Østensjø i Oslo er området et populært utfartssted, og vannet er også inngangsporten til lengre turer for folk med ski og skøyter under føttene og for dem med årer i hendene.

Slik har det vært også for meg i mange år tidligere, og nå hører jeg at ravnen roper "velkommen tilbake" i det fjerne.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

 

 

 

BLEKK. Undring og refleksjon.

For en stund siden bladde jeg gjennom deler av fotoarkivet mitt, og det gjorde meg litt nedstemt å se at jeg har bevega meg inn i naturen med kamera stadig sjeldnere gjennom 2023.

Jeg kan selvsagt skylde på at jeg har "vært nødt til" å tilbringe en god del av arbeidstida mi innendørs foran en skjerm det siste året, men jeg har behov for å grave dypere enn som så.

Det var jo ikke planlagt slik, men etter at jeg solgte leiligheten på Bøler i Oslo og flytta vekk 1.februar 2022, har jeg mista den daglige kontakten med nærnaturen. Jeg har ikke funnet et nytt varig sted der jeg kjapt kan stikke innom for kortere og lengre opphold og vandringer i skog, ved vann og over myr.

I løpet av de to åra som er gått siden da, har jeg snust på fjellheimen, vandra via Danmark til Tyskland, og bodd og arbeidet nærmere Oslo sentrum. Valgene har jeg tatt selv.

Så jeg kan ikke skylde på andre når det tidligere så rytmiske naturnærværet kommer i ulage. Det er bare jeg selv som kan skape nødvendig endring.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

  

 

 

 

 

BEVEGELSE. Handling og endring.

Så nå har jeg flytta tilbake til Bøler. Ikke til den samme leiligheten, selvsagt, men like ved. Fra det nye krypinnet er det bare noen få meter til skogkanten, og jeg har ingen unnskyldning for ikke å vandre inn i vakre Østmarka både tidlig og seint.

Nærskogen her besøkes daglig av mange mennesker, men jeg veit av erfaring at det er bemerkelsesverdig hvor kort man trenger å bevege seg bort fra "hovedveiene" før man finner rom for å være aleine når behovet oppstår.

Å vandre inn i en sirkel kan synes som ren repetisjon. Men når nye erkjennelser leder deg tilbake til noe du kjenner igjen og du plusser på noe nytt i tilværelsen, går du inn i en oppadgående spiral.

Hvilke erkjennelser er det jeg sikter til? Jo, det er flere, men for ikke å bli for privat, nøyer jeg meg med å nevne denne:

Jeg er nyforelska i Østmarka. Etter dagens korte vandring fra ny bolig i skogkanten til Sørlimyra og Nøklevann er jeg ikke i tvil: Å flytte tilbake til Bøler er det klokeste jeg har gjort på lenge. Her i området har jeg jo alltid hatt det godt tidligere, og utferdstrangen som dukker opp i ny og ne kan jeg ta meg av uten å bryte ut av kjærlighetsforholdet.

Jeg lover derfor både meg selv og deg som leser at det skrikende behovet for mer naturnærvær, som jeg har omtalt flere ganger i nyhetsbrevene de siste månedene, blir lytta til og tatt på alvor.

Den nye tilværelsen i skogkanten vil forhåpentlig gjøre både blikk, blekk og bevegelse så godt at du ser det i kommende ord og bilder fra Imago Fotovandring.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

 

IMAGO DELER. Tips fra hjertet.

Jeg tror det er nyttig og meningsfullt for de fleste mennesker å være "helten på sin egen reise". Så jeg ønsker ikke å gi råd om hva andre bør gjøre. Men et par gratis tips kommer her for den som ønsker litteratur å fordype seg i:

* Den danske psykologen Svend Brinkmann har skrevet "Stå fast. Et opgør med tidens udviklingstvang". Brinkmann mener vi lever i en kultur som gjør oss blinde for vesentlige ting i livet, slike som pliktfølelse, verdighet og sinnsro. Med et glimt i øyet tar han i boka et oppgjør med selvutviklingsindustrien og forteller leserne hvordan man kan avfinne seg med seg selv og oppnå en mer realistisk livsinnstilling.

* Even Saugstad har tidligere drevet Østmarka-stua Sandbakken sammen med sin Irene, og han er en formidabel formidler av historier fra Oslo-marka, både som foredragsholder og som forfatter. For tida sliter jeg ut mitt andre eksemplar av Evens "Østmarka fra A til Å", et oppslagsverk proppfullt av nyttig informasjon og spennende historier. Forlaget hans finner du her.

* "Jeg går i sikksakk ned en bratt, mørk skrent og lirker deretter kroppen inn under greinene på ei gran. På den andre siden av treet blir øynene mine brått vitne til den fagreste bukt med stille vann, blomsterstøv og trær i alle former og fasonger", skrev jeg i blogginnlegget "Vill med vilje" som ble publisert på walktheworld.no 1.juni 2021. Her kan du bli kjent med dikteren Mary Oliver og det jeg kaller "Landet bakenfor".

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

NYHETSBREV. Du som abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", får torsdager i partallsuker vite om IMAGOs siste steg og ferskeste forestillinger før alle andre. Det ordinære nyhetsbrevet blir noen dager seinere også tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg".

Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Om du som ny leser ønsker å bli fast mottaker av nyhetsbrev, legger du igjen epostadressen din nederst på den nevnte nettsiden.

Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, assistanse på vandring, eller ei fotofortelling fremført for deg og gjengen din, er det bare å si ifra. Det samme gjelder om du ønsker å avtale en kaffeprat, et uforpliktende vandre-møte eller trenger hjelp til å komponere ei utstilling.

***

Det neste ordinære nyhetsbrevet kommer trolig torsdag 8.februar.

 

Med vennlig hilsen

Harald Bratland Carlsen

fotograf, formidler og fredsflamme

(Et av "15 kloke hoder" i Partners in tilt)

harald@imagofotovandring.no - 974 28 028

 

 

«We are not going in circles, we are going upwards. The path is a spiral; we have already climbed many steps.»

- Hermann Hesse -

 

1 kommentar

  • Herlige refleksjoner over skogen, livet – og bildene! Bildene her er nydelige og illusterer så godt tankene. Takk! Nå vil jeg ut og forelske meg i Østmarka på nytt 😃

    Anita Nilsen

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres