Gatelangs for veggen din

--- Nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse" nr.9 ---
Til glede, nytte og inspirasjon - 7.september 2023
 
IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, tekstproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.
 
 

BLIKK. Går det an å bevege seg rundt i byen som om den var en skog? Går det an å observere menneskene som om de var dyr, trær eller små knauser? Går det an for en naturglad fotoforteller å vandre gatelangs i urbane strøk mens hans fanger stille øyeblikk som kanskje aldri oppstår igjen?

Selvfølgelig går det an - også for meg. Og nå utvider jeg tilbudet mitt med gatefotografier til veggen din.

Mens jeg bodde i Tavira i Portugal i 2017-2018 våkna gatefotografen i meg. Småbylivet i et halvfremmed land stimulerte både observasjonsevne og fantasi, og det kom det uhorvelig mange bilder ut av. Noen av dem vil jeg gjerne vise fram.

Etter at sønnen min flytta til København for noen år siden, har jeg besøkt ham jevnlig og vandra dagevis gatelangs i "Kongens by" med kameraet i hoftehøyde. Og jeg vil påstå at det er i de trange sidegatene at motivene ofte finnes.

Noen gatefotografier hadde jeg også med meg tilbake etter at jeg vandra over Jylland mot Tyskland høsten 2022.

Og seinest nå i august labba jeg tre-fire dager på kryss og tvers i Stockholm, med det for øye å forberede meg på å tre inn i et nytt fotograf-fellesskap.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

BLEKK. Det er sjelden jeg går tett opp i ansiktet på folk - til det er jeg egentlig altfor blyg - men jeg kan like meg i en slags paparazzi-rolle på litt avstand.

Jeg kan hvile kameraet på hofta mens jeg går på fortauet og rette det mot forbipasserende; jeg kan legge kameraet på et kafébord og sikte det inn mot inngangsdøra mens jeg holder fingeren på utløserknappen og ser en annen vei; og jeg kan lene meg mot et hushjørne med kameraet foran ansiktet og gå i ett med bygningen så lenge at ingen legger merke til meg mer.

Selvsagt er det mulig å diskutere framgangsmåter rent etisk. Personlig syns jeg at folk som beveger seg i det offentlige rom må tåle å bli eksponert på en og annen bildeflate dersom situasjonen ikke bringer de avbildede i en åpenbart krenkende knipe.

Mitt skråblikk er ikke annet enn velment. Bildene mine har et dokumentarisk preg, der det å fange en situasjon eller hendelse er viktig. Det handler om å være klar der det skjer når det skjer - ute på gata, inne på serveringssteder eller for den saks skyld blant mennesker på strender og fjelltopper.

Gatebildene mine inneholder ofte en god del detaljer, og derfor kan det lønne seg å se dem på en større skjerm for den som vil orientere seg.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

BEVEGELSE. Denne høsten blir jeg en del av Galleri Baryta med gatebildene mine. (Det kommer ny melding ut til folket når bildene blir synlige der).

Her blir jeg "kollega" med tre fotografer som i hovedsak konsentrerer seg om natur-, landskaps- og friluftslivsfotografi. Nå har de bestemt seg for å utvide tilbudet med gatebilder, og slik vil Galleri Baryta kunne nå ut til et enda bredere publikum.

På nettsida galleribaryta.no kan du blant annet lese: "Galleri Baryta leverer bilder i høy kvalitet på kunstpapir, lerret oppspent på blindramme eller montert på aluminiumsplater. Vi gjør all produksjon i eget hus på moderne utstyr slik at vi har kontroll på kvaliteten på bildene."

I galleriet finner du bilder som passer i de aller fleste miljøer, både på hytta, hjemme og på kontoret.

*

Sikksakk-bevegelsen mellom stillheten i naturen og "støyen i sivilisasjonen" er i utgangspunktet en berikelse for meg, en stadig veksling mellom kontraster som inspirerer gjensidig.

Oppmerksomhet rundt gatefotografering vil ikke gå på akkord med det arbeidet jeg gjør knytta til naturfotografi og vandringstilbud. I beste fall får jeg bedre forståelse av menneskene og kan lettere gå i dialog med dem om den visjonen jeg har med Imago Fotovandring, nemlig "å bidra til bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse".

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

 

 

IMAGO DELER. Et lite tips på tampen, og det kommer naturligvis fra hjertet: Du vil ha mye godt i vente om du besøker Galleri Baryta og hilser på Borgny Helnes, Bjørnar Thøgersen og Lars Lindland her: https://www.galleribaryta.no/

Bjørnar har også en egen nettside: https://skogsus.no/

Og Lars viser bildene sine også her: https://www.oslomarkalove.com/

Du må gjerne også ta en ny titt på mine bilder og vandringstilbud: https://imagofotovandring.no/

 

Og vil du bli med meg gatelangs med fotoapparatet, er det bare å ta kontakt på harald@imagofotovandring.no . Vi finner sikkert fram til noe vi ikke visste fantes.

(Teksten fortsetter under bildet.)

 

 

NYHETSBREV. Om du abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", får du torsdager vite om IMAGOs siste steg og ferskeste forestillinger før alle andre.

Ordinære nyhetsbrev, som dette du nå leser, sendes ut torsdager i partallsuker og blir noen dager seinere også tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg". Dessuten vil det for abonnenter kunne dukke opp informasjon om andre nyvinninger de torsdagene det ikke kommer ordinære nyhetsbrev.

Bli gjerne abonnent på nyhetsbrevet om du ikke er det allerede - det koster ingenting, klikk bare inn på nettsiden og oppgi epostadresse i bunnen av forsiden.

Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, hjelp med tekst, eller assistanse på vandring, er det bare å si ifra.

***

Det neste ordinære nyhetsbrevet kommer forresten til abonnenter torsdag 21.september.

 

Med takknemlig hilsen

Harald Bratland Carlsen,

vandringsmann og fotoforteller

(Et av "18 kloke hoder" i Partners in tilt)

harald@imagofotovandring.no - 974 28 028

 

 

«Giving connects two people, the giver and the receiver. And this connection gives birth to a new sense of belonging.»

- Deepak Chopra -

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres