De gode hjelperne

-- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE #27 --
 
Til glede, nytte og inspirasjon - 20.mai 2024
 
Det måtte i alle fall 7 x 3 eventyrlige hjelpere til for å få fotoutstillinga «Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær» klar for publikum selveste 17.mai på Sandbakken Sportsstue.
 
(IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, formidlingsproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til et stillferdig og bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.)
 
(Teksten fortsetter under bildene. FOTO: Sébastien Barrault og Kristin Bjerkli.)
 
 
 
BLIKK. Observasjoner.
 
Teksten som følger ble framført som en tale under åpninga av utstillinga 17.mai kl.12.00:
 
"Jeg står her på tunet ved Sandbakken Sportsstue og funderer på om jeg er del av et eventyr - der jeg er Askeladden med en haug med hjelpere rundt meg.
 
Jeg heter Harald Bratland Carlsen, jeg er fotograf, vandringsmann og utstillingsarrangør, og jeg har leda prosjektet med fotoutstillinga som fyller flere av veggene her på stedet.
 
Det måtte i alle fall 7 x 3 eventyrlige hjelpere til for å få fotoutstillinga Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær klar for publikum selveste 17.mai. Noen av dem er til stede her i dag, og alle fortjener de takk.
 
Jeg vil særlig trekke fram innsatsen til min med-skaper Anita Nilsen i samskapingsprosjektet «ØST - øyeblikk som teller». Hun lager spennende bilder og har lang og viktig fotograf-erfaring. Hun har for øvrig fått ett av bildene sine - Ser ikke skogen - opp på hedersplassen ved inngangspartiet på sportsstua.
 
Vi hadde aldri greidd oss uten fotograf og printmaster Bjørnar Thøgersen. Takket være ham blir bildene våre akkurat slik vi ønsker at de skal være, og han kan lage flere til de som ønsker det.
 
Dessuten må jeg skryte av Katja Johanne Pihl. I tillegg til å være en habil fotograf er hun en drivende dyktig grafiker som kan snekre sammen plakater, logoer og utstillingskataloger på en-to-tre."
 
(Tale-teksten fortsetter under bildene.)
 
 
Lars Lindland og Nils Olaf Muri Thonvald (over) plasserer bilder "på ei snor" i kveldinga onsdag 15.mai. Bjørnar Thøgersen følger med når Kjell Erik Sandberg og Bjørn Kristoffer "BK" Kjelsrud (under) monterer. FOTO: Harald Bratland Carlsen
 
 
BLEKK. Undring og refleksjon.
 
"Under monteringa av utstillinga fikk jeg uvurderlig hjelp av nevnte Bjørnar i tillegg til fotografene Lars Lindland, Nils Olaf Muri Thonvald, Kjell Erik Sandberg og Bjørn Kristoffer "BK" Kjelsrud.
 
De andre fotografene som har bidratt med bilder til utstillinga er Borgny Helnes, Bente Lise Dagenborg, Espen Bratlie, Daniel Pedersen, Jørn Areklett Omre og Henrik Strømstad. Bildene finner du på to av låve-veggene og i østre ende av garasjen nord på tunet.
 
Jeg tror vi alle 14 kjenner på en tilhørighet til skogen og en spesiell dragning mot Østmarka. Det viktigste er kanskje å bare være i naturen i stillhet, med eller uten kamera.
 
Som initiativtaker, prosjektleder og fotograf håper jeg at bildene vi presenterer gjennom kollektivutstillinga kan begeistre, berøre og bevege dere som møter opp.
 
Vi i «ØST – øyeblikk som teller» tar mål av oss til å bli en aldri så liten soloppgang for menneskene og naturen, særlig øst i Oslo. Det hele begynner med denne fotoutstillinga på Sandbakken Sportsstue, og vi vil lirke flere overraskelser ut av ermet etter hvert."
 
(Tale-teksten fortsetter under bildene.)
 
 
Lars Lindland (over) og Kjell Erik Sandberg (under) er entusiastiske tur- og naturfotografer. FOTO: Harald Bratland Carlsen
 
 
BEVEGELSE. Handling og endring.
 
"Tusenvis av mennesker i Oslo og omegn har et nært forhold til det store skogområdet øst for hovedstaden. Og ifølge Østmarkas Venner var jubelen stor da Østmarka nasjonalpark ble vedtatt – kortreist og unik –10. november 2023.
 
Til langt utpå våren i år var det en ganske godt bevart hemmelighet at den offisielle åpninga av nasjonalparken vil finne sted her ved Sandbakken Sportsstue lørdag 25.mai, altså om ei drøy uke.
 
Mens det ennå var skiføre var jeg innom her på Sandbakken og prata med vertskapet. Vi delte begeistringa over at Østmarka hadde fått sin egen bynære nasjonalpark, og kort fortalt ble vi enige om at dette burde markeres med en døgnåpen utendørsutstilling noen uker på våren.
 
Mer om bildene, nasjonalparken og arrangøren står å lese på oppslag på utstillingsveggene og i utstillingskatalogen.
 
Det er med stor takknemlighet til det gjestfrie vertskapet Gunn og Sébastien Oftedal Barrault at jeg vil rope tre ganger hurra sammen med dere som er her i dag. Kom igjen: hurra, hurra, hurra.
 
Måtte Gunn og Seb få skrive stadig flere kapitler i den eventyrboka som Sandbakken Sportsstue er.
 
Og som den Askeladden jeg er, vil jeg nå erklære fotoutstillinga Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær for åpen ved å lese et dikt som jeg syns passer fint både på en nasjonaldag og tett på en nasjonalpark.
 
Her kommer "Vi eier skogene" av Hans Børli:
 
Jeg har aldri eid et tre.
Ingen av mitt folk
har noensinne eid et tre –
skjønt slektens livs-sti slynget seg
over århundrers blå høgder
av skog.
 
Skog i storm,
skog i stille –
skog, skog, skog,
alle år.
  
Mitt folk
var alltid et fattig folk.
Alltid.
Barn av livets
harde jernnetter.
 
Fremmede menn eier trærne,
og jorda,
steinrøys-jorda
som mine fedre ryddet
i lyset fra månens løkt.
 
Fremmede menn
med glatte ansikter
og pene hender
og bilen alltid ventende
utafor døra.
 
Ingen av mitt folk
har noensinne eid et tre.
Likevel eier vi skogene
med blodets røde rett.
 
Rike mann,
du med bil og bankbok
og aksjer i Borregaard:
du kan kjøpe tusen mål
skog og tusen mål til,
men solefallet kan du ikke kjøpe
og ikke suset av vinden
og ikke gleden ved å gå heimover
når røslyngen blømmer langs stien –
 
Nei, vi eier skogene,
slik barnet eier si mor.
 
TUSEN TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN, OG LA OSS SAMMEN SKAPE ØYEBLIKK SOM TELLER HER I ØST."
 
(Mer tekst under bildene.)
 
 
Under montering av utstillinga på Sandbakken Sportsstue 15.mai ble det tid til ertersuppe ute på tunet. F.v. Harald, Bjørnar, BK, Lars, Nils Olaf og Kjell Erik. FOTO: Sébastien Barrault.
 
 
Det trivelige vertskapet Gunn og Sébastien Oftedal Barrault og døtrene på Sandbakken Sportsstue. FOTO: Harald Bratland Carlsen.
 

IMAGO-DELING. "Nyttig informasjon".
 
Her følger noen opplysninger som tåler å bli gjentatt fra forrige nyhetsbrev:
 
33 bilder fyller ytterveggene ved Sandbakken Sportsstue etter at fotoutstillinga Østmarka nasjonalpark – mer enn bare trær åpna 17.mai.
 
14 fotografer bidrar med bilder fra Østmarka og den ferske nasjonalparken. Fram til og med søndag 2.juni vil de besøkende på Sandbakken Sportsstue kunne betrakte de store aluminiumsbildene utendørs døgnet rundt, og her byr fotografene by på alt fra nærbilder av fugler til stemningsfulle landskapsbilder.
 
Meld gjerne din interesse for utstillingsarrangementet på Facebook her.
 
***
 
En drøy uke etter utstillingsåpninga blir den offisielle åpninga av Østmarka nasjonalpark gjennomført nettopp på Sandbakken Sportsstue. Statsforvalteren er arrangør, og det hele begynner lørdag 25.mai kl.12.00.
 
Da vil vertskapet servere kaffe, saft og skogsboller, og de fyrer opp grillen til de som vil ha pølser. Utover dagen blir det kulturinnslag og aktiviteter, og arrangementet slutter ca. kl.16.00. Du kan lese mer om arrangementet her
 
Det kan bli trangt på parkeringsplassen 600 meter fra Sandbakken, så arrangøren anbefaler sykkel eller en lengre vandring gjennom skogen fra et av de andre utfartsstedene. Alternativt tar man buss 550 til Brokkenhus og går drøyt to kilometer derfra.
 
Velkommen skal du være!
 
***
 
Den andre helga i juni åpner utstillinga Østmarka nasjonalpark - mer enn bare trær på ny, denne gang på ytterveggene til husmannsplassen Søndre Sandås i Sognsveien 231 der Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) holder til.
 
(Teksten fortsetter under bilder fra Sandbakken sportsstue under utstillingsåpninga fredag 17.mai.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NYHETSBREV. Du som abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", får (vanligvis) på torsdager i partallsuker vite om IMAGOs siste steg og ferskeste forestillinger før alle andre. Det ordinære nyhetsbrevet blir noe seinere også tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg".
 
Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Om du som ny leser ønsker å bli fast mottaker av nyhetsbrev, legger du igjen epostadressen din nederst på den nevnte nettsiden.
 
Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, assistanse på vandring, eller ei fotofortelling fremført for deg og gjengen din, er det bare å si ifra. Det samme gjelder om du ønsker en kaffeprat, et uforpliktende vandre-møte eller hjelp til å komponere ei utstilling.
 
***
 
Det neste ordinære nyhetsbrevet kommer trolig torsdag 30.mai.
 
Med vennlig og fredfull hilsen
 
Harald Bratland Carlsen
FOTOGRAF
 
 
 
Kristin Bjerkli og undertegnede 17.mai 2024. FOTO: Bjørnar Thøgersen.
 
***
 
"Mine vidløftige drømmer,
så flyktige og skjøre, utsatte
som doggtung kingelvev
spent ut over ei glenne i skogen
der elgen ofte kommer lufsende
i smådilt over måsan
med horngreipa høgt løftet."
 
- Hans Børli, diktet "Drømmene" -

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres