Blå som friheten

--- Nyhetsbrevet BLIKK, BLEKK OG BEVEGELSE #10 ---
Til glede, nytte og inspirasjon - 21.september 2023
 
IMAGO Fotovandring tilbyr genuine varer og tjenester innenfor fotografi, tekstproduksjon og vandringer i naturen. Visjonen er å bidra til bærekraftig naturnærvær som gir god forebyggende folkehelse.
 
 
 
 
BLIKK. Det handler om å se. Det handler om å bli venn med lyset. Og det handler om å bli venn med seg selv.
 
*
 
Innsikt trumfer informasjon. Det leste jeg nylig i et amerikansk nyhetsbrev fra en kar som faktisk lever mer eller mindre av å lære folk hvordan de skal lage bedre nyhetsbrev.
 
I det siste har jeg takka ja til å holde flere foredrag, eller fotofortellinger som jeg kaller det. Så hva har jeg å by på som du som leser eller tilhører muligens ønsker innsikt i?
 
Langvandring til fots, definitivt; erfaring med å være på langsom reise - alene og for egen maskin. Og hvilke refleksjoner og erkjennelser man gjør seg underveis og etterpå.
 
Høsten 2022, i nesten åtte uker fra august til oktober, gikk jeg nemlig til fots fra Oslo til Larvik, tok ferga til Hirtshals i Danmark, gikk videre nedover Jylland og stoppa i Rendsburg i Tyskland. Så tok jeg toget opp til Flensburg og vandra over grensa til Danmark igjen og videre til Sønderborg.
 
I løpet av 54 dager gikk jeg totalt 1021 kilometer, inkludert rusling på «pausedager» – et dagsgjennomsnitt på 18,9 kilometer. På 36 forflytningsetapper gikk jeg 871 kilometer, inkludert avstikkere til butikker og overnattingsplasser – et dagsgjennomsnitt på 24,2 kilometer.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
 
BLEKK. Det handler om å gripe øyeblikket og forme det på et vis som gjør at det kan deles med andre.
 
*
 
Jeg tipper at du som leser også har gjort noe langt og langsomt i livet ditt - og kanskje det ligner - men dette er min historie, og det er de refleksjoner og endringer som langvandringa har leda fram til, jeg ønsker å fortelle om nå.
 
Tallene over er ikke så viktige i seg selv, de danner bare en ramme rundt en annen fortelling - en fotofortelling jeg har valgt å kalle "Blå som friheten".
 
Da jeg vandra sørover fra Oslo i august i fjor, visste jeg nok innerst inne at jeg var på vei inn i "det fremmede", landet utenfor komfortsonen min der læring kan høstes på løpende bånd.
 
Men på overflaten hadde jeg den ungdommelige troa på at ei vandring nesten uten mål og mening skulle kunne gi meg en ny opplevelse av frihet. Slik ble det også, om enn på en annen måte enn jeg hadde forestilt meg.
 
Dette er min innsikt. Jeg kjenner den fremdeles under føttene. Og i hjertet.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
 
 
BEVEGELSE. Det handler om relasjoner. Det handler om å bruke erfaringene sine, om å skape dialog og mening.
 
*
I fotofortellinga jeg presenterer for publikum, finnes blant annet denne sekvensen i teksten som følger bildene:
 
"Jeg spiste valmuefrøkake på Café Ach i Rendsburg og spurte meg selv: Hvorfor går jeg til fots til Europa? Jeg kunne svare: For fred og grensesletting; for lek, nysgjerrighet og læring; for å smake på det ukjente; for enkelhet, langsomhet og sansing. Men den siste tida hadde vært urytmisk, og jeg visste hva som mangla: Tilhørighet. Uten en viss følelse av tilhørighet vil mennesket som oftest mistrives og i verste fall gå til grunne."
 
Dette vendepunktet på slutten av langvandringa representerer nok noe av det viktigste jeg har tatt med meg videre etter reisen til fots gjennom Norge, Danmark og Tyskland.
 
Og den innsikten har jeg til hensikt å dele med flere nå. Noen artikler i ulike publikasjoner er det allerede blitt, og jeg har presentert en lengre versjon av fotofortellinga for publikum tidligere i år.
 
Nå er en konsis utgave av fotofortellinga klar til å bli presentert foran ulike typer publikum.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
 
IMAGO DELER. Et lite tips på tampen - et lesetips - og det kommer naturligvis fra hjertet:
 
I boka Glem lykke, finn mening av Emily Esfahani Smith har jeg lært meg at det er fire søyler du som menneske egentlig står på, enten du nå henger alene i isveggen, stanger i debatter, eller går arm i arm med en annen oppover stien: tilhørighet, formål, spiritualitet og historien om deg selv.
 
Vi hører alle til ett eller flere steder, vi steller alle med noe vi opplever som hensiktsmessig, vi har alle en oppfatning av hvordan det hele kan henge sammen, og vi har alle en måte å presentere oss selv på.
 
Vi kan leve relativt godt selv om ikke alle de fire søylene er like solide. Ja, vi kan trolig hangle oss igjennom livet dersom en av dem også brister helt. Men vi gjør nok klokt i å sørge for at alle søylene vedlikeholdes jevnlig, så langt det lar seg gjøre.
 
Og sikter du mot mening, ligger lykken stadig vekk rundt hjørnet, tror jeg.
 
*
 
Vil du bli bedre kjent med hva blikket mitt, blekket mitt og bevegelsene mine ellers kan gi deg av innsikt, kan du ta skrive noen linjer til harald@imagofotovandring.no eller ringe på 974 28 028.
 
Kanskje blir vi enige om at jeg kan ta med meg fotofortellinga "Blå som friheten" til et sted der du kan samle en flokk du tilhører foran et stort hvitt lerret.
 
Jeg tror vi alle kan få glede av det.
 
(Teksten fortsetter under bildene.)
 
 
 
 
NYHETSBREV. Om du abonnerer på nyhetsbrevet "Blikk, blekk og bevegelse", får du torsdager vite om IMAGOs siste steg og ferskeste forestillinger før alle andre.
 
Ordinære nyhetsbrev, som dette du nå leser, sendes ut torsdager i partallsuker og blir noen dager seinere også tilgjengelig på imagofotovandring.no under trykknappen "Nyhetsbrev/blogg". Dessuten vil det for abonnenter kunne dukke opp informasjon om andre nyvinninger de torsdagene det ikke kommer ordinære nyhetsbrev.
 
Bli gjerne abonnent på nyhetsbrevet om du ikke er det allerede - det koster ingenting, klikk bare inn på nettsiden og oppgi epostadresse i bunnen av forsiden.
 
Flere følgere på sosiale medier og mange mottakere av nyhetsbrevet vil styrke naturpakten som ligger i IMAGOs visjon. Så det er supert om du deler denne informasjonen med andre. Og trenger du - eller noen du kjenner - et bilde eller tre på veggen, hjelp med tekst, eller assistanse på vandring, er det bare å si ifra.
 
***
 
Det neste ordinære nyhetsbrevet kommer forresten til abonnenter torsdag 5.oktober.
 
Med takknemlig hilsen
Harald Bratland Carlsen,
vandringsmann og fotoforteller
(Et av "18 kloke hoder" i Partners in tilt)
 
 
«True belonging only happens when we present our authentic, imperfect selves to the world; our sense of belonging can never be greater than our level of self-acceptance.»
 
- Brené Brown -

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres